Biotska raznolikost in sistem ekološkega sadjarstva
Ekosistem, kjer sobiva veliko različnih vrst rastlin, živali in mikroorganizmov in živijo v ravnotežju med seboj, je lahko uspešen, stabilen in odporen sistem.
Na drugi strani pa je monokultura, kjer se na večjem obsegu zemljišč prideluje le eno vrsto rastlin ali živali, popolnoma nestabilen sistem, saj je za ohranjanje pridelave hrane povsem odvisen od fosilnih goriv, sintetičnih gnojil in pesticidov.
Verjamemo, da je ekološki sadovnjak bolj podoben naravnemu gozdu in da prinaša večjo vrednost pridelane hrane, z veliko manjšimi dokupi, da je kakovost življenja ljudi, ki delajo na zemlji boljša in da je boljše tudi zdravje ljudi, ki uživajo tako pridelano hrano.
Proizvodnja hrane, ki temelji na monokulturi in dolgih transportnih poteh, je le poskus, ki se izvaja že skoraj 70 let. Nasprotno pa že več tisoč let ljudje na malih mešanih kmetijah pridelujejo hrano za svojo lokalno skupnost in jo oskrbujejo s široko paleto sadnih, rastlinskih in živalskih vrst pridelkov.
Verjamemo, da se bo sistem monokulture pri pridelavi hrane kmalu končal. Manjša ekološka kmetija pa je pot v prihodnosti in verjamemo, da se je majhna mešana kmetija v tem hitro spreminjajočem se svetu vse bolj sposobna prilagoditi.
Na drugi strani pa je monokultura, kjer se na večjem obsegu zemljišč prideluje le eno vrsto rastlin ali živali, popolnoma nestabilen sistem, saj je za ohranjanje pridelave hrane povsem odvisen od fosilnih goriv, sintetičnih gnojil in pesticidov.
Verjamemo, da je ekološki sadovnjak bolj podoben naravnemu gozdu in da prinaša večjo vrednost pridelane hrane, z veliko manjšimi dokupi, da je kakovost življenja ljudi, ki delajo na zemlji boljša in da je boljše tudi zdravje ljudi, ki uživajo tako pridelano hrano.
Proizvodnja hrane, ki temelji na monokulturi in dolgih transportnih poteh, je le poskus, ki se izvaja že skoraj 70 let. Nasprotno pa že več tisoč let ljudje na malih mešanih kmetijah pridelujejo hrano za svojo lokalno skupnost in jo oskrbujejo s široko paleto sadnih, rastlinskih in živalskih vrst pridelkov.
Verjamemo, da se bo sistem monokulture pri pridelavi hrane kmalu končal. Manjša ekološka kmetija pa je pot v prihodnosti in verjamemo, da se je majhna mešana kmetija v tem hitro spreminjajočem se svetu vse bolj sposobna prilagoditi.
Življenje v tleh
Verjamemo, da na zdravih tleh rastejo zdrave rastline. Zdrava rastlina daje zdravo hrano. Zdrava hrana vpliva na zdravje ljudi. Zato moramo skrbeti za tla/prst/zemljo. Z "zdravo prstjo" mislimo na tla, ki so bogata z življenjem, v kateri živi več deset tisoč vrst mikroorganizmov (da ne omenjamo deževnikov, žuželk, pajkov itd.).
Najboljši način za krepitev in ohranjanje zdravja tal je dodajanje organskih snovi - predvsem komposta in ostankov rastlin, ki nastajajo pri mulčenju. Nikoli ne uporabljajte kemičnih gnojil in pesticidov, saj bodo iz tal izginile številne koristne vrste kar bo povzročilo neravnovesje v tleh. Škodljivci in bolezni, ki se razvijejo v tleh in so nevarni za korenine rastlin, so pogosto posledica neravnovesja v tleh. Tako kot so tudi škodljivci in bolezni, ki napadajo nadzemne dele rastline so pogosto posledica neravnovesja v nadzemnem območju.
V zdravih tleh so prisotne koristne ogorčice, ki se hranijo z ogorčicam, ki delajo škodo na koreninah rastlin. Druge vrste koristnih ogorčic imajo možnost nadzorovati različne vrste škodljivcev, ko so še v tleh na larvni stopnji. Masovni izbruh škodljivcev ali bolezni je signal za neravnovesje.
Deževniki so dober kazalec zdravja tal in jih je enostavno videti. Če bomo skrbeli za tla tako, da se bo njihovo število povečalo, bomo izboljšali tudi zdravje tal.
Talne glive učinkovito povečajo koreninski volumen dreves, s čimer se izboljša dostop do hranil v tleh in zdravje dreves. Talne glive so občutljive na uporabo kemičnih gnojil in pesticidov, zato se moramo njihovi uporabi izogibati, da bodo tla, rastline in ljudje optimalno zdravi.
Najboljši način za krepitev in ohranjanje zdravja tal je dodajanje organskih snovi - predvsem komposta in ostankov rastlin, ki nastajajo pri mulčenju. Nikoli ne uporabljajte kemičnih gnojil in pesticidov, saj bodo iz tal izginile številne koristne vrste kar bo povzročilo neravnovesje v tleh. Škodljivci in bolezni, ki se razvijejo v tleh in so nevarni za korenine rastlin, so pogosto posledica neravnovesja v tleh. Tako kot so tudi škodljivci in bolezni, ki napadajo nadzemne dele rastline so pogosto posledica neravnovesja v nadzemnem območju.
V zdravih tleh so prisotne koristne ogorčice, ki se hranijo z ogorčicam, ki delajo škodo na koreninah rastlin. Druge vrste koristnih ogorčic imajo možnost nadzorovati različne vrste škodljivcev, ko so še v tleh na larvni stopnji. Masovni izbruh škodljivcev ali bolezni je signal za neravnovesje.
Deževniki so dober kazalec zdravja tal in jih je enostavno videti. Če bomo skrbeli za tla tako, da se bo njihovo število povečalo, bomo izboljšali tudi zdravje tal.
Talne glive učinkovito povečajo koreninski volumen dreves, s čimer se izboljša dostop do hranil v tleh in zdravje dreves. Talne glive so občutljive na uporabo kemičnih gnojil in pesticidov, zato se moramo njihovi uporabi izogibati, da bodo tla, rastline in ljudje optimalno zdravi.
Odpiralni čas:
PON-SOB: 8 - 18 h NED: zaprto |