Jabolka obiramo ročno v lesene zaboje ali v večje zaboje. Skladiščimo jih v domači hladilnici z naravno atmosfero. Jabolka, ki so namenjena prodaji v marcu in aprilu pa skladiščimo v najeti hladilnici. Pri sortiranju in pakiranju smo še posebej pozorni, da izbiramo jabolka po okusu in ne po videzu. Želimo, da ljudje resnično uživajo v sadju in se kmalu vrnejo. Jabolka so vložena v kartonasto embalažo z 8,5 ali 10 kg.
|
Postopek predelave jabolk v suho sadje - jabolčne krogce je zelo preprost. Izberemo primerno zrele zdrave plodove, odstranimo peščišče in narežemo na rezine. Jabolk ne lupimo in ne potapljamo v limonin sok ter niti razmišljamo ne o uporabi žvepla za preprečitev oksidacije oz. porjavitve. Ker za sušenje uporabljamo samo jabolka sorte topaz, ki so bogata s kislinami in jih posušimo v kratkem času (v sušilniku se jabolka posušijo v 24 urah), ostane posušeno sadje svetlejše barve brez dodatkov.
|
Za izdelavo motnega jabolčnega soka uporabljamo samo jabolka dobrega okusa, nagnito sadje odstranimo in ga damo na kompost. Pri postopku predelave ne dodajamo nobenih dodatkov kot so askorbinska kislina, encimi ali sredstva za bistrenje soka. Oprana in osušena jabolka se zmeljejo v mlinu za sadje, ki je direktno povezan s stiskalnico iz nerjavečega jekla. Sok se črpa v 1000 l sod in pusti 24 ur, da se grobi delci usedejo. Nefiltriran sok se pasterizira s segrevanjem na 81 stopinj in polni v stekleno embalažo, nato pa ohladi na 50 stopinj, da ohranimo kakovost soka. V prodaji je jabolčni sok v 1l steklenici, v prihodnje pa bo na voljo tudi v 5l bag in box embalaži.
|
Ekološka kmetija Pšaker
Podvrh 94, 3314 Braslovče E: jabolko@peter.si |
Odpiralni čas:
PON-SOB: 8 - 18 h NED: zaprto |