EKOLOŠKA KMETIJA PŠAKER
  • O NAS
  • V SADOVNJAKU
  • Na kmetiji
  • JABOLKA
    • SORTE
    • ZAKAJ EKO
  • PRODAJA
    • KAJ
    • KJE
    • KDAJ
  • GALERIJA
  • Kontakt

Jabolka

Jabolka obiramo ročno v lesene zaboje ali v večje zaboje. Skladiščimo jih v domači hladilnici z naravno atmosfero. Jabolka, ki so namenjena prodaji v marcu in aprilu pa skladiščimo v najeti hladilnici. Pri sortiranju in pakiranju smo še posebej pozorni, da izbiramo jabolka po okusu in ne po videzu.  Želimo, da ljudje resnično uživajo v sadju in se kmalu vrnejo. Jabolka so vložena v kartonasto embalažo z 8,5 ali 10 kg.
Picture

Suho sadje

Postopek predelave jabolk v suho sadje - jabolčne krogce je zelo preprost. Izberemo primerno zrele zdrave plodove, odstranimo peščišče in narežemo na rezine. Jabolk ne lupimo in ne potapljamo v limonin sok ter niti razmišljamo ne o uporabi žvepla za preprečitev oksidacije oz. porjavitve. Ker za sušenje uporabljamo samo jabolka sorte topaz, ki so  bogata s kislinami in jih posušimo v kratkem času (v sušilniku se jabolka posušijo v 24 urah), ostane posušeno sadje  svetlejše barve brez dodatkov.
Picture
Jabolčne krogce pakiramo v vrečke iz celofana, da preprečimo navlažitev in tako ostanejo hrustljava. V prodaji so pakiranja po 100g in 250 g.

Jabolčni sok

Za izdelavo motnega jabolčnega soka uporabljamo samo jabolka dobrega okusa, nagnito sadje odstranimo in ga damo na kompost. Pri postopku predelave ne dodajamo nobenih dodatkov kot so askorbinska kislina, encimi ali sredstva za bistrenje soka. Oprana in osušena jabolka se zmeljejo v mlinu za sadje, ki je direktno povezan s stiskalnico iz nerjavečega jekla. Sok se črpa v 1000 l sod in pusti 24 ur, da se grobi delci usedejo. Nefiltriran sok se pasterizira s segrevanjem na 81 stopinj in polni v stekleno embalažo, nato pa ohladi na 50 stopinj, da ohranimo kakovost soka. V prodaji je jabolčni sok v 1l steklenici, v prihodnje pa bo na voljo tudi v 5l bag in box embalaži.
Picture

Toukec

Je domače ime za jabolčnik ali jabolčno vino (ang. cider). Ime izvira iz časov, ko so jabolka ''toukli'' z lesenim kijem v koritu in jih na ta način zdrobili, da so iz njih lažje iztisnili sok. Za dober jabolčnik potrebujete zrela jabolka z več sladkorji in kislinami ter bogato aromo. Ko se fermentacija zaključi, se jabolčnik pretoči in shrani v sodih. Jabolčnik polnimo v 1l steklenice, pod imenom ''Toukec''.

Jabolčni kis

Izdelava jabolčnega kisa je precej preprosta. Verjamemo, da se za dober kis potrebuje dober jabolčnik. Za dober jabolčnik potrebujete dobra jabolka. Jabolka z višjo vsebnostjo sladkorjev imajo za posledico večjo vsebnost alkohola, kar povzroči močnejši kis. Za izdelavo kisa uporabljamo tradicionalno metodo, "orleanski postopek", ki je zelo počasen proces in traja več mesecev, dokončno pa dozori po enem letu. Kis se ne pasterizira, zato je v steklenici še lahko vidna meglica to je "kisova matica", ki je jasen pokazatelj, da je kis živ,  naravni izdelek in ne pomeni poslabšanja izdelka. Stekleničimo ga v 0,5 in 1 l embalažo.

Med

Med je že tisočletja znan kot sladilo, živilo in zdravilo. Zato smo veseli pridelkov naših čebel. V našem okolišu prevladuje lipov in gozdni med, ki ga pridelujemo na ekološki način. Pakiran je v kozarce po 450 in 920 g.
Picture
Picture
Ekološka kmetija Pšaker
Podvrh 94, 3314 Braslovče
E: jabolko@peter.si
Odpiralni čas:
PON-SOB: 8 - 18 h
NED: zaprto
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • O NAS
  • V SADOVNJAKU
  • Na kmetiji
  • JABOLKA
    • SORTE
    • ZAKAJ EKO
  • PRODAJA
    • KAJ
    • KJE
    • KDAJ
  • GALERIJA
  • Kontakt